top of page

(tegen)Overdracht

Bijgewerkt op: 2 jul.

Mooie waarnemingen dus zo op de vroege ochtend, maar waar ik naar toe wil met deze post is naar (tegen)overdracht. Gevoelens die onbewust door de cliënt op jou worden geprojecteerd of gevoelens die jij onbewust op de cliënt projecteert.


lichamelijke sensaties, trauma, emoties

Vanmorgen werd ik wakker en voelde ik dat ik niet wilde opstaan. Ik heb het de laatste dagen wel vaker, dat mijn zin om op te staan, ontbreekt. Ik voel me een beetje angstig. Angst dat ik ‘moet’ presteren, althans zo voelt het. Ik voel me dan klein en wil het liefst onder de dekens kruipen.


Inmiddels ken ik dit deel van mezelf. Een deel dat het gevoel heeft dat ze dingen ‘moet’, bezig ‘moet’ zijn. Het is een diepgewortelde overtuiging die mij vertelt dat ik ertoe doe als ik iets doe en het liefst ook iets goed doe.


Gevoel toelaten

Wat ik bijzonder vind aan dit verhaal, is dat ik het gevoel kan toelaten. Dat het niet weg hoeft. Mijn vriend heeft nog even de neiging om een oplossing voor me te vinden (is een deel van hem), maar ik kan hem zelfs vragen of hij mij wil knuffelen. Want ik voel me klein en heb zachtheid nodig.


Vragen wat ik nodig heb, is ook niet gemakkelijk voor mij. In mijn hele wezen kon ik weerstand voelen als ik iets voor mezelf mocht vragen. Ik leerde dat ik het alleen moest doen in mijn leven en paste me aan aan dat waarvan ik dacht dat de buitenwereld het wel zou waarderen. Ik wist hierdoor lange tijd niet wat ik wilde.


Tegenoverdracht

Mooie waarnemingen dus zo op de vroege ochtend, maar waar ik naar toe wil met deze post is naar (tegen)overdracht. Gevoelens die onbewust door de cliënt op jou worden geprojecteerd of gevoelens die jij onbewust op de cliënt projecteert.


Het goed willen doen kon (en kan) me soms behoorlijk in de weg zitten. Ik was daar dan onbewust meer mee bezig, dan met wat de cliënt of de groep nodig had. Of als er een opmerking kwam waaruit ik opmaakte dat ik het niet goed deed, reageerde ik vanuit dit deel.


Uiteraard heeft dit gedrag invloed op het gedrag van je cliënt, deelnemer, patiënt of met wie je ook aan het werk bent. En het is niet helpend voor het proces. Het is geen gedrag vanuit een nieuwsgierigheid, evenwichtigheid en compassie, maar gedrag vanuit het ego.


Ken jezelf

En hoe goed bedoelt ‘het goed willen doen’ ook lijkt, het is een erkenning of bevrediging van mijn eigen gevoel, “zie je wel, ik doe het goed.” Dit heeft niets te maken met wat een cliënt nodig heeft.


Jezelf kennen en bewust zijn van de mogelijkheid dat (tegen)overdracht kan plaatsvinden in je werk, is belangrijk. Afstemmen op jezelf, op je eigen pure bron, helpt je om jezelf bewust te maken van dat wat er in het moment bij je speelt.


Wanneer dit deel dan alsnog wordt geraakt dan kun je dit eventueel benoemen (als dit dienend is) of het liefdevol bij jezelf opmerken. Je bent je bewust dat dit deel nu aanwezig is en dat het oude pijn is, die wordt aangeraakt.


Afstemmen

Collega Anne Marloes sprak een fijne mindfulness oefening in (zet je geluid aan in het filmpje). Zij begeleidt je in zo’n vijf minuten naar meer bewustwording van je gemoedstoestand op dit moment. Je raakt hierdoor afgestemd op jezelf, wat weer helpt bij de afstemming op je cliënt.


Wil je meer afgestemd zijn op jezelf en je cliënten? Kijk dan eens bij de basistraining ‘Wat je lichaam je vertelt’. In deze training leer je beter af te stemmen op je eigen lijf en hoe je dit een cliënt kunt leren. Op 20 en 21 november geven we deze training in Nijmegen en 31 januari en 01 februari in Schiedam


Voor meer informatie over de training klik je hier kijk je op















103 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Op adem komen

Comments


bottom of page