Tot een aantal jaar geleden was ik mij niet heel bewust van mijn ademhaling. Het was er en dat voelde als vanzelfsprekend.
Vrij adem halen
Dat laatste is voor velen van ons ook zo, zonder adem geen leven. Maar wist je dat je ademhaling reageert via je autonome zenuwstelsel op iedere indruk van binnen- en buitenaf en als een soort seismograaf alles registreert wat je lichamelijk en psychisch beweegt?
Ik was me daar dus niet heel bewust van. Tot ik meer ging stilstaan bij mijn ademhaling. Ik merkte namelijk dat ik niet goed ademde. Ik voelde druk op mijn borst, ik ademde niet goed naar mijn buik, hield mijn adem regelmatig in en ik had daar last van.
Adem inhouden
Ik hield bij op welke momenten dit gebeurde en wat er in mijn omgeving veranderde waardoor ik bijvoorbeeld mijn adem inhield. Ik ontdekte dat, wanneer ik iets absoluut niet wilde en dat niet durfde te zeggen, mijn ademhaling niet verder kwam dan mijn borst. Dat ik regelmatig mijn kaken op elkaar hield en ‘vergat’ te ademen als ik bijvoorbeeld een mail aan het typen was.
Nu ik weet hoe belangrijk mijn ademhaling is en hoe deze bijdraagt aan een goede gezondheid, ben ik mij veel bewuster geworden van hoe ik ademhaal en wanneer mijn ademhaling wordt verstoord. Een gezonde ademhaling is zo’n 6 tot 12 ademhalingen per minuut. Je ademt ongeveer twee tot drie seconden in en drie tot vier seconden uit met een natuurlijke pauze van een paar seconden om vervolgens weer in te ademen.
Je ademhaling waarnemen
Wat helpend is voor jezelf en voor je cliënten, is dat je eerst vaststelt hoe je op dit moment ademhaalt. Dat je waarneemt, zonder iets te willen veranderen, hoe je ademhaling is en hoe deze huist in je lichaam. In de onderstaande sheets vind je een aantal vragen die je helpen om meer te weten te komen over je ademhaling. Zie het als een startpunt om je meer bewust te worden van de manier waarop je ademhaalt en hoe dit van invloed is op je welzijn.
Comments